A A A

Dani Gergely2Sok szó esik a vitaminok fontosságáról, a természetes forrásokból elérhető variánsairól, a bevitt mennyiség egészséges mértékéről, illetve az esetleges pótlásáról. Ritkán hangzik el azonban az omega-3 zsírsavak jelentősége a szervezet biológiai folyamataira nézve, melyet egyébként a szervezet nem képes előállítani. A telítetlen zsírsavak élettani hatásairól Dr. Dani Gergely háziorvossal beszélgettünk.

Vashiany 2A vas felelős azért, hogy hemoglobin részét képezve megkösse az oxigént az emberi szervezetben, hogy az eljuthasson a sejtekhez, hacsak az életmódunkkal és a táplálkozásunkkal nem akadályozzuk, gátoljuk a természetes folyamatot. Napjainkban a vashiány egy ismert civilizációs probléma, amely a fejlett országok állampolgárainak közel kétharmadát sújtja. A mikroelem élettani hatásairól ismét Dr. Kovács Gergely Antalt ortopéd, sebész és sportorvos szakorvost kérdeztük, a Sportkórház korábbi sebész főorvosát, akivel korábban a magnézium szerepéről és fontosságáról már beszélgettünk.

Tamassy Klara OKA tejcukor-érzékenység mondhatni ősi probléma, mely már évezredek óta jelen van az emberi létforma mindennapjaiban. Kialakulásának lehetséges okairól, hatásmechanizmusáról a téma egyik szaktekintélyével, - számos hazai és külföldi tudományos kutatás résztvevőjével és publikálójával - dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus főorvossal beszélgettünk.

Boda JuditKlasszikus megállapítás: Evéssel a jó emésztésért. Emellett elcsépelt szófordulat, de a rohanó világ jelentősen megnehezíti és megváltoztatja az egyén táplálkozási szokásait.

A jó emésztés alappillére a rendszeres táplálkozás és a megfelelő "falatok" megválasztása. A különböző emésztőrendszeri problémák, mint a székrekedés, haspuffadás és hasmenés elkerülhető, ha odafigyelünk és hatékonyan táplálkozunk. Az emésztési zavarok okairól, a tényekről és a megoldási javaslatokról dr. Boda Judit üzem- és háziorvos belgyógyász szakorvost kérdeztük.