A A A

Grecsina AnnaGombák és baktériumok, élő mikroorganizmusok, amelyek pozitív hatással vannak a szervezetünkre, összefoglaló néven probiotikumoknak nevezzük őket a mindennapokban. Számtalan formában körbevesznek minket, gyakran nem is vagyunk tudatában, hogy táplálkozásunk során egy-egy ártatlan joghurt elfogyasztásával bejuttatjuk őket szervezetünkbe jótékony hatást kiváltva bélflóránkban. A probiotikumokról, működési elvükről, szervezetre gyakorolt hatásukról, különböző fajtáiról egy korábbi kedves interjúalanyunkkal, dr. Grecsina Anna gyógyszerésszel beszélgettünk.

Kenez Anna2Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi besorolási rendszere szerint az 50 év felettiek már az áthajlás korába tartoznak, úton az idősödés, majd az időskor felé. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint hazánkban a lakosság több mint 38%-a 50 évnél idősebb.

Dr. Ráthonyi Emese háziorvosJúniusban véget ér a tanév az oktatási intézményekben, megkezdődik a gyermekek számára a megérdemelt pihenés. A nagyobbak már önállóan és felelősségteljesebben, a kisebbek szülői felügyelet mellett sok energiával és kevés odafigyeléssel vágnak neki a vakáció mindennapjainak. A gondos szülők igyekeznek megóvni gyermekeiket a szabadban történő kikapcsolódás veszélyeitől, a balesetektől. A preventív gondolkodásról és az esetenként bekövetkező balesetek helyes kezeléséről Dr. Ráthonyi Emese háziorvost kérdeztük.