A A A

Pantyene Bujaki RozsaA jól megérdemelt nyári nyaralás megtervezésekor nem csak azon érdemes elgondolkodnunk, hogy a fürdőruha mellé csomagoljunk-e melegebb ruhadarabokat, ha esetleg hidegre fordulna az idő, hanem azt is meg kell fontolnunk, hogy saját, útitársunk vagy családunk egészségét hogyan óvjuk meg, hogyan előzzük meg, illetve kezeljük az esetlegesen felmerülő egészségügyi problémákat. Az interjúval arra keressük a választ, mit kell tartalmaznia egy gondosan összeállított útpatikának. A válaszadó, Pántyéné dr. Bujáki Rózsa szakgyógyszerész, ő lesz ebben a témában segítségünkre.

Jambor ZoltanÚj év, új fogadalmak. Ilyenkor sokan tesznek ígéretet maguknak, hogy megszabadulnak a súlyfeleslegtől, amit az év utolsó hónapjaiban vagy esetleg ennél hosszabb idő alatt, akár az elmúlt években szedtek magukra. Ekkor kezdődnek a különböző diéták és az elhatározások a rendszeres sportolást illetően. Kevesen tudják, hogy az elhízás- és a koleszterinszint vizsgálatára ma már orvostudományi ág épül, amely az obezitológia és a lipidológia. A téma részleteit Dr. Jámbor Zoltánnal a Szent Imre kórház Anyagcsere központ, Obesitológia – Lipidológia osztályának főorvosával elemezzük.

HK8A görög „oszteoporószisz” kifejezés a csontok porózussá válását, vagyis a csontritkulást jelenti. Jellemzően a kor előrehaladtával a csontképződés folyamata lelassul és azok leépülése fokozatosan növekszik. A meglévő csontállomány mennyisége csökken és összetételük is folyamatosan romlik. Ezen élettani hatás pedig megnöveli a csonttörés lehetőségének kockázatát. A csontritkulás nem egy egyik napról a másikra bekövetkező betegség, hanem egy éveken – évtizedeken átívelő biológiai változás. De mindez hogyan is meg végbe? Erről kérdeztük Dr. Halász Katalin szakorvost, a SE Kútvölgyi Klinikai tömb reumatológus főorvosát.

interjuÉvekkel ezelőtt már fókuszba került a magnézium, mint a szervezetünk számára egyik legfontosabb ásványi anyag. Akkor a sportolók szempontjából vizsgáltuk jelentőségét és biológiai hatását. Most a magnézium-hiányt és annak körülményeit tekintjük át Dr. Kovács Gergely ortopéd-sebész és sportorvos szakorvossal a Sportkórház egykori sebész főorvosával, aki a korábbiakban is segített a szakmai eligazodásban.