Forró levesek
Erdélyi csorbaleves
Ezt a receptet évekkel ezelőtt Kövi Pál: Erdélyi lakoma című könyvéből olvastam, majd elkészítettem. Nagyon tetszett, ahogy indul: 2-3 liter hideg vízben kezdj el főzni egy nagy darab, jó húsos kolozsvári szalonnát... Azóta a szilveszteri mulatságok elválaszthatatlan kelléke, feltéve ha otthon mulatozunk.
Hozzávalók:
- 1/2 kg húsos erdélyi szalonna,
- 1 szál gyulai kolbász,
- 2 pár debreceni,
- 2 pár virsli,
- 1/2 kg fehér káposzta,
- 1/2 kg vörös káposzta,
- 1/2 kg savanyú káposzta,
- 2-3 karalábé levél,
- 1 csomag kapor,
- 1 evőkanál só,
- 1 teáskanál bors, majoránna, bazsalikom, kakukkfű,
- 3-4 babérlevél,
- 1 evőkanál gulyáskrém,
- 1 evőkanál liszt,
- 3 fej vöröshagyma,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- 3-4 dl tejföl
Elkészítése:
2-3 liter hideg vízben kezdjünk el főzni egy nagy darab, jó húsos kolozsvári szalonnát. A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, rádobjuk egy kanál forró olajra, (az eredeti receptben zsírra), hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt fehér- és vörös káposztát, ill. karalábé-levelet, majd a savanyu káposztát, a kaprot, a fűszereket. Felöntjük 1/2 liter szalonna főzővízével, felforraljuk, majd kis lángra állítva megfőzzük. Amikor a zöldség már puha, megszórjuk az evőkanál liszttel, felöntjük további a maradék szalonnalével. Beleaprítjuk az összes húsféléket, a kockára vágott főtt kolozsvári szalonnát, a kolbászt, a debrecenit, a virslit, majd a végén belekeverjük a tejfölt. Én 1-2 citrom levét is bele szoktam facsarni és teszek bele 1 kanálka cukrot, vagy édesítőt is. Különösen Szilveszter hajnalán van igen jótékony hatása!