Hideg levesek
Alma-, vagy más gyümölcsleves
Különösen nyáron szeretik a gyerekek a hideg gyümölcslevest, hűsítő hatása miatt, na meg talán azért is, mert édes. Ti is így voltak, vagytok vele ma is.
Hozzávalók
- 2-3 szem nagy alma, vagy 1 kg más gyümölcs,
- csipet fahéj,
- csipet ánizs,
- 2-3 szem szegfűszeg,
- 1 evőkanál vaníliás cukor,
- 3-4 evőkanál kristálycukor, vagy édesítő ízlés szerint,
- 2-3 nyeset citromhéj, narancshéj,
- csipet só,
- 2-3 dk vaj/margarin,
- 3 dl tej,
- 1 tojás
Elkészítése
Az almát (vagy más gyümölcsöt) kevés vízben a fűszerekkel, narancs és citromhéjjal megfőzzük (5-6 perc). A vajat a tojással, a cukorral, vaníliás-cukorral kikeverjük, a tejjel felengedjük. Óvatosan belekeverjük a megfőtt gyümölcslébe, folyamatosan kevergetjük, hogy ne ugorjon össze a tojás a forró lében. Ahogy felforrt, lehúzzuk a tűzről, és lassan belekeverjük a margarint. Megsózzuk. Nagyon finom. (Ha nem 1, hanem 2 tojással, és 2 ek. liszttel habarjátok be, akkor nem leves, hanem gyümölcsszósz lesz belőle, főtt marhahúshoz!)