• 1

    Ínycsiklandó finomságok...

  • 2

    a nagymama konyhájából...

  • 3

    hal-, vad, s mi jó falat,

  • 4

    csak kiváló alapanyagokból!

Copyright 2017 - Custom text here

imageEzt az igazán kivételesen finom ételt évente egyszer, János napon a férjem névnapján szoktam elkészíteni. Igen munkás, mert már egy héttel előtte el kell kezdeni készülődni, a csarnokban meg kell találni a legszebb őzgerincet, száraz pácba kell fektetni a húst... de minden mennyiségű munkát megér az eredmény!
 

Hozzávalók:

  • 1 szép őzgerinc,
  • 15 dg füstölt szalonna vékony csíkokra vágva,
  • 3-4 tisztított sárgarépa, fehérrépa,
  • 1 kisebb zeller,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 kis doboz paradicsompüré,
  • 1 evőkanál mustár, olaj,
  • 2 evőkanál liszt,
  • citrom- és narancs reszelt héja,
  • 4-5 narancs,
  • 1 üveg áfonyalekvár,
  • száraz, testes vörösbor,
  • 1 dl konyak,
  • 1 doboz tejszín,
  • 3 kanál cukor.
  • Fűszerek, amiket mozsárban kell összetörni, ill. keverni: bors, majoránna, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom,  babérlevél, borókabogyó, koriander, mustármag

Elkészítése:

Egy héttel a nagy esemény előtt az őzgerincet a füstölt szalonnával megspékeled (spékelő tűvel vagy nagyon vékony pengéjű késsel). Egy nagyméretű alufóliát megolajozol, majd az őzgerincet megsózod és beszórod azzal a fűszerkeverékkel, amit a mozsárban összetörtél. A húst a fóliába jól betekered, és egy nylon-zacskóban berakod a hűtőszekrénybe. A nevezetes napon (ne feledd, évente egyszer csinálod!) a zöldséget felkarikázod. A húst forró olajon átforgatod, hogy szép piros legyen - tepsiben vagy nagyméretű lábosban - a fűszert le ne vedd róla! Ha már tepsiben van OK, ha nincs, most tedd bele a zöldséggel, hagymával együtt, és önts alá 1 dl vörösbort, majd légmentesen zárd le alufóliával. Közepes lángon párold úgy, hogy időnként belekukkantasz, ha levét elfőtte volna, kis vörösbort hozzáöntesz és megtekinted, hogy puhul. Amikor már majdnem jó, akkor 2 kanál olajon a kevés liszttel barna rántást készítesz, és az egész zöldséges raguszerűséget átteszed az előbbi nagyméretű lábosba. Belereszelsz kis citrom- és narancshéját, belecsavarod 1 narancs levét, beleteszed a paradicsompürét, a kanál mustárt, egy kanál áfonyalekvárt, 2-3 kanál konyakot, simára kevered. A 2-3 kanál cukorból karamellt készítesz (üres lábosban 1-2 percig pirítod, folyós és barna lesz, az a karamell), majd ezt is beleöntöd, jól elkevered. Közben az őzgerincet szépen felszeleteled és visszahelyezed ebbe a raguba. Gyakran kevergetve (esetleg kevéske vörösborral felengedve) a húst végleg megpuhítod. Veszel egy szép ovális tálat. Erre ráhelyezed a húsokat. Melegen tartod. A fenti raguhoz óvatosan hozzákevered a tejszínt, majd RÁSZŰRÖD a húsra. Nem szabad a zöldséget össze turmixolva belekeverni! (Azt majd másnapra a maradékhoz esetleg... vagy a mélyhűtőbe és három hét múlva a főtt marhahús mellé a vadas mártásba belekeverheted, de ebbe ne.) Szóval kis vajjal végighúzod, és narancsszeletekkel díszítve tálalhatod. Persze közben meg kell csinálni a konyakos áfonyát, ami igazán egyszerű a fentiekhez képest. Lereszeled 2-3 narancsnak a héját és 1 dl vörösborba téve a bort felforralod. Ebbe gyorsan belekevered az áfonyát, frissen őrölt borssal megborsozod és kis csészékben (annyiban, ahányan vagytok) hagyod kihűlni. Tálalás előtt 1-1 evőkanál konyakot öntesz rá, majd 1-1 gerezd narancsot teszel mindegyiknek a tetejére.

Facebook

Információk


 
 
helpnet
SÜTIK KEZELÉSE
Tájékoztatjuk, hogy honlapunkon sütiket (cookie-kat) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet erről!