Húsos egytálétkek
Csőben sült paradicsomos rakott zeller
A XIX.-XX. századi Erdély egyik meghatározó szereplője volt báró Bornemissza Elemérné, Szilvássy Karola, Bánffy Miklós Erdélyi történet c. könyvének női szereplője, aki híresen jó konyhát vitt anno...
A Helikon gondozásában jelent meg szakácskönyve, innen az alapötlete a receptnek, persze mint mindig, most is kicsit módosítottam. Régi jó hagyományos ízeket idézett a végeredmény.
Hozzávalók:
- 70-80 dkg megtisztított, felszeletelt zeller
- 10 dkg fött rizs
- 70 dkg darálthús
- 2-3 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, csipet majoranna, bazsalikom, kakukkfű, tárkony, pirospaprika
- 2-3 dl sűrített paradicsomlé, amennyit majd felvesz a rakottas
- 2-3 szép nagy paradicsom
- 10 dkg reszelt füstölt sajt
Elkészítése:
A zellerszeletek mindkét oldalát kevés olivaolajban halvány barnára sütjük.
Az olajon megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a fűszereket, majd a húst és puhára pároljuk.
Egy jénai edényt kivajazunk, zsemlemorzsával kibéleljük, majd rétegesen lerakjuk először a zellert, utána a rizst, rá a darált húst, most ráöntünk egy kevés paracsomlét. Az utolsó réteg hús legyen, erre pedig a meghámozott és felkarikázott paradicsomok kerülnek, végül pedig a reszelt sajt.
Sütőbe tesszük, 15 percig fedő alatt, majd 5 percig, - amíg a sajt megpirul - már fedő nélkül átsütjük. Gyors, egyszerű és nagyon finom.
Jó étvágyat!