Évekkel ezelőtt a baráti társaságban hétről hétre mindenki valamilyen újdonságot próbált a kártya-parti közben elköltött vacsora kapcsán produkálni. Ezek közé a próbálkozások közé tartozott az általam készített gazpaccho, ami tulajdonképpen egy főzés nélküli hideg paradicsomleves. Meleg nyári estéken kíválóan hűsít és a következő képpen készül:
Hozzávalók:
- 1 kg paradicsom
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 4-5 szál zellerlevél
- néhány levél friss bazsalikom
- 1 csomag petrezselyem
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- a tetejére néhány szál összevagdalt újhagyma
Elkészítése:
A meghámozott, kockákra vágott paradicsomot, vöröshagymát és fokhagymát turmixgépbe rakjuk. A zöldpaprikát kicsumázva, szintén nagy kockákra vágva, a zöldfűszereket száruktól letisztítva adjuk hozzá. Sóval, borssal, kis édesítővel összekeverve az egészet pépesítjük. Az olajat belekeverve legalább egy órára alaposan behűtjük, és csészékben, a tetejét újhagymával meghintvem vagy bazsalikomlevelekkel díszítve kínáljuk.