Teritől kaptam a receptet és gondban voltam, melyik fejezetbe passzol: lekvár? - nem, hideg előétel? - nem. Így került a zöldségekhez. Mi hideg libamájhoz ettük, előéltel gyanánt és nagy siker volt. Így készült, az eredeti recept minimális módosításával:
Hozzávalók
- 1 kg lila hagyma
- 3-4 ek barnacukor
- só, bors, 3 szem szegfűszeg
- fél-fél körte és alma, hámozva, vékonyra szeletelve
- 2 ek narancslekvár
Elkészítése
A megtisztított hagymát fel kell karikázni, besózni, 1 óráig állni hagyni. A barna cukrot le kell pirítani, amíg karamell lesz belőle, majd beledobni a narancslekvár kivételével az összes összetevőt. Lassú tűzön cca. 1 órán át főzni, amíg egész puha nem lesz a hagyma. Bele kell tenni a narancslekvárt és azzal még egy 10 percig főzni. Én a végén letrumixoltam. Mustáros poharakba téve tartósítószer nélkül állítólag hetekig eláll a hűtőben. Nálunk karacsonyra készült, és az új évet nem érte meg...:-) Hideg húshoz, halhoz kíváló.