A A A

Újévkor mindig lencsét eszünk. A népi hit szerint ez sok pénzt fog jelenteni az új esztendőben. Szilvi receptje a különleges fűszerezés miatt érdemel figyelmet:

Hozzávalók

  • Létszámtól függően 1-2 csomag lencse, amit meg kell előtte tisztítani
  • 40-50 dkg füstölt tarja, vagy comb, (lehetőleg nem gyorsan érlelt)
  • 2 fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 babérlevél, 8-10 szem egész bors, mokkáskanál masszala
  • kevés só,
  • 2-3 evőkanál olivaolaj
  • 2-3 evőkanál liszt
  • piros arany, vagy gulyáskrém
  • fél citrom leve és egy kis édesítő, vagy fél evőkanál cukor
  • A tálaláshoz tejföl
  • Feltétnek a főtt füstölt hús mellett még bécvsi virsli, vagy jó minőségű debreceni egyben, nem karikázva

Elkészítése

Akár már előző nap megfőzzük a füstölt húst, a főzővízbe teszük 2 babérlevelet, az egész borsot, 1 fej hagymát egészben és 2 fokhagymagerezdet egészben.  A főzési idő javasoltan 1,5-2 óra. Célszerű a húst a főzőlében kihülni hagyni, akkor lesz szaftos. Másnap ebben a lében tesszük fel a lencsét főni, a főzővízbe beletesszük a másik két babérlevelet. Ha a lencse megfőtt (cca. 45-50 perc), egy másik lábosban az olajon megpirítjuk az apróra vágott másik fej hagymát és fokhagymát és a liszttel barna rántást készítünk. Óvatosan, nehogy leégjen, de ne fehér legyen a rántás. A lencsét levével apránként ráöntjük, hogy ne legyen csomós, közben már hozzáadhatjuk a gulyáskrémet is. Amikor jól elkevertük, megkóstoljuk és utána sózzuk, hiszen a füstölt hús leve is sós. Citrommal és édesítővel ízesítjük, csak ekkor tesszük bele a porított masszalát. A füstölt húst felszeleteljük beletesszük a lencsébe, ízlés szerint 2-3 debrecenit is belefőzünk és telföllel (friss kenyérrel) tálaljuk. Jó étvágyat és Boldog Új Évet!

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, a bal oldali menüben található linkre kattintva megteheti.