Újévkor mindig lencsét eszünk. A népi hit szerint ez sok pénzt fog jelenteni az új esztendőben. Szilvi receptje a különleges fűszerezés miatt érdemel figyelmet:
Hozzávalók
- Létszámtól függően 1-2 csomag lencse, amit meg kell előtte tisztítani
- 40-50 dkg füstölt tarja, vagy comb, (lehetőleg nem gyorsan érlelt)
- 2 fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma
- 3-4 babérlevél, 8-10 szem egész bors, mokkáskanál masszala
- kevés só,
- 2-3 evőkanál olivaolaj
- 2-3 evőkanál liszt
- piros arany, vagy gulyáskrém
- fél citrom leve és egy kis édesítő, vagy fél evőkanál cukor
- A tálaláshoz tejföl
- Feltétnek a főtt füstölt hús mellett még bécvsi virsli, vagy jó minőségű debreceni egyben, nem karikázva
Elkészítése
Akár már előző nap megfőzzük a füstölt húst, a főzővízbe teszük 2 babérlevelet, az egész borsot, 1 fej hagymát egészben és 2 fokhagymagerezdet egészben. A főzési idő javasoltan 1,5-2 óra. Célszerű a húst a főzőlében kihülni hagyni, akkor lesz szaftos. Másnap ebben a lében tesszük fel a lencsét főni, a főzővízbe beletesszük a másik két babérlevelet. Ha a lencse megfőtt (cca. 45-50 perc), egy másik lábosban az olajon megpirítjuk az apróra vágott másik fej hagymát és fokhagymát és a liszttel barna rántást készítünk. Óvatosan, nehogy leégjen, de ne fehér legyen a rántás. A lencsét levével apránként ráöntjük, hogy ne legyen csomós, közben már hozzáadhatjuk a gulyáskrémet is. Amikor jól elkevertük, megkóstoljuk és utána sózzuk, hiszen a füstölt hús leve is sós. Citrommal és édesítővel ízesítjük, csak ekkor tesszük bele a porított masszalát. A füstölt húst felszeleteljük beletesszük a lencsébe, ízlés szerint 2-3 debrecenit is belefőzünk és telföllel (friss kenyérrel) tálaljuk. Jó étvágyat és Boldog Új Évet!