Igazi meglepetés volt a család számára, amikor elkészítettem a Helyi Téma recept rovatában szereplő spenótos túrógombócot. Arra kell ügyelni, hogy ha mirelit spenótot használunk, az ne pépes, hanem leveles legyen és a viztartalmát jól kinyomjuk.
Hozzávalók
- 8 dkg gríz
- 0,5 kg ricotta (vagy finom szemcsés zsírszegény túró)
- 3 egész tojás,
- 1 kis csomag mirelit LEVELES spenót (a nem leveles spenóttal nagyon lágy lesz a bombóc!)
- 3 gerezd fokhagyma, só, bors, ágacska rozmaring
Elkészítése
A túrót keverőtálba öntjük, hozzá szórjuk a grízt és félre tesszük. A spenótleveleket éles késsel kis darabokra vágjuk és alaposan kinyomkodjuk, majd ezt is a grízes túróhoz öntjük. 1 fej (nem gerezd!) fokhagymát hozzá reszelünk reszelőn, vagy fokhagymanyomóval a spenótos túróhoz. Belekeverjük a sót, borsot, apróra vágott rozmaringgal ízesítjük, hozzá tesszük a 3 tojás sárgáját. A fehérjéket felverjük és óvatosan hozzákeverjük a grízes túróhoz. Fél órára félre tesszük pihenni, majd vizes kézzel, kanállal gombócokat formálunk és sós, lobogó vízben kifőzzük.
Amíg a gombóc fő, egy serpenyőben 2-3 gerezd apróra zúzott fokhagymát kevés olivaolajon megpirírunk, 1 púpozott teáskanálnyi mustárt keverünk bele, ízlés szerint bors, só, és az egész alapos elkeverése után rászórunk 1 evőkanál lisztet, amivel elkeverjuk, majd cca. 0,5 dl tejjel lassan adagolva felöntjük, mintha besamellt készítenénk. Kevergetés mellett lassú tűzön mártás sűrűségűre forraljuk. (Ha csomós maradna, jöhet a botturmix.) Egy kis tejföl sem árt neki a végén...A megfőtt gombócokat ebbe a mártásba szedjük.
Őszintén szólva nagyon finom és laktató... Jó étvágyat hozzá.
Megjelent a Helyi Témában, Buday Péter receptjeként