A A A

Nem szeretem a fűszerkeverékeket. Legjobb, ha az ember - különösen nyáron - élő fűszernövényeket használ, cserépből, vagy a kertből. Télen pedig a fűszerek morzsolt változatát veszi. Legjobb minőségűek a Horváth Rozi és a Kotányi fűszerek. Itt ahhoz kaphattok tanácsot, hogy melyik fűszer mihez passzol. Én is sokat tanultam belőle anno...

Angelika: salátafőzelék és –mártás, tápszerek, likőrök, gyomorkeserűk, aromás borok.
Angosztura: likőrök, bólék, gyógyborok.
Áfonya: vadas mártások, dzsem, bor.
Ánizs: főzelékek, édes rizs, pudingok, sós sütemények, mártások, likőrök.

Babérlevél: levesek, főzelékek, mártások, ecetes ételek, savanyú uborka és káposzta eltevésénél, halmarinálásnál.
Bazsalikom: levesek, fehérbab-főzelék, saláták, pácok, mártások, sültek, halételek, növényi ecetek.
Boróka: főzelékek, saláták, húsételek, pácok, vadpástétomok, savanyú káposzta
Bors: levesek, főzelékek, saláták, húsételek, mártások, pácok.

Borsikafű: hüvelyes főzelékek, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsos és gombás ételek, kolbászáruk, majonézek, mártások, ecetes és vizes uborka eltevésénél, borspótlásra is alkalmas.
Borsmenta: zöldborsó, töltelékek, gyümölcssaláták, borok, likőrök.

Cayenni bors: sült húsok, halételek, rizskörítések, sajtos és tojásos ételek, mártások, savanyúságok eltevésénél.
Citrom: gyümölcslevesek, saláták, kompótok, rizses ételek, puncs, mártások, italok.
Citromfű: gyümölcslevesek, szószok, főzelékek, gombaételek, szárnyas és vadas ételek, növényi ecetek.
Csillagánizs: sütemények, gyümölcslevesek, szilva- és birskompót, likőrök.
Édes kömény: főzelékek, saláták, halételek, marinádok, teasütemények.
Fahéj: sütemények, kompótok, gyümölcslevesek, rizs és tojásételek, forralt bor.
Fehér üröm: ürmösbor, likőr.
Fekete üröm: mártások, liba- és sertéssült, káposzta- és gombaételek.
Fokhagyma: levesek, főzelékek, saláták, vadas ételek, vagdalt húsok, mártások, pácok, konzerváruk, kolbászáruk.
Gyömbér: hús, bab, burgonya és gyümölcslevesek, mártások, uborka, tök és gyümölcsök eltevéséhez.
Izsóp: burgonya, zeller, petrezselyem, hal- és hússalátáknál, pecsenyéknél és pácoknál.
Kakukkfű: levesek, sültek, burgonyafőzelék, savanyú káposzta, saláták, töltött káposzta, vagdalt hús, vadas mártások, növényi ecetek.
Kapor: szósz, főtt húsok, húsgombócok, halételek, saláták, főzelékek, gombamártás, körözött, sütemények, uborka és káposzta eltevésnél.
Kapri: mártások, körözöttek, vadhúsok.
Kardamomi: mézeskalács, szeszes italok, fűszerkeverékek.
Koriander: sültek, húspácok, szószok, marinádok, káposzta, uborka, paprika eltevésénél.
Kömény: levesek, saláták, burgonyás ételek, káposzta, főzelékek, vajas, sajtos, túrós keverékek, sültek, kolbászáruk.
Kurkuma: mártások, fűszerkeverékek, étel- italszínezés.
Lestyán: levesek, főzelékek, saláták, mártások, szeszes italok.
Majoránna: levesek, burgonya-, babfőzelékek, húsételek és készítmények, mártások, májgombóc, májas hurka.
Metélőhagyma: burgonya-, bab-, borsó-, és húslevesek, uborka, burgonya-, francia-, hús-, virsli- és vegyes saláták, sültek, tojásos, vajas, sajtos és túrós ételek és mártások.
Mustár: pácok, mártások, majonézek, kolbászáruk, uborka és paprika eltevésénél.
Narancshéj: sütemények, édes- és likőripari készítményekhez.
Paprika: csípős, magyaros ételek, mártások, saláták, húsok, sajtos és vajas ételek, körözöttek.
Petrezselyem: levesek, főzelékek, sült és párolt húsok, tojásételek, saláták.
Szerecsendió: levesek, főzelékek, húsételek, húsgombócok.
Szurokfű: bab-, paradicsomleves, húsételek, főzelékek, töltelékek, vadas mártások.
Tárkony: mártások, saláták, ecetes savanyúságok, levesek, bárány, szarvas, őz, vadnyúl stb. húsételekhez, zöldbab-, borsó- és burgonyafőzelék, növényi ecetek.
Torma: forró kolbászok, főtt sonka, marhahús körítésére.
Turbolya: leves, tyúk- és báránysült.
Vanília: sütemények, kompótok, fagylaltok, édes ételek, mártások, forralt bor, likőr.
Vasfű: saláták, levesek.
Zeller: levesek, saláták, ecetek, főzelékek, mártások, majonézek, hús és tojás, túrós és vajas ételek.
Zsálya: zsíros húsételek, körítések, szárnyas és vadhúsok, hústöltelékek, májas ételek, főtt és sült halak, pástétomok, lágy sajtok, főtt tészták.

Forrás: www.lx.hu
Konyha levelezőlista

 

 

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, a bal oldali menüben található linkre kattintva megteheti.