| Nem szeretem a fűszerkeverékeket. Legjobb, ha az ember - különösen nyáron - élő fűszernövényeket használ, cserépből, vagy a kertből. Télen pedig a fűszerek morzsolt változatát veszi. Legjobb minőségűek a Horváth Rozi és a Kotányi fűszerek. Itt ahhoz kaphattok tanácsot, hogy melyik fűszer mihez passzol. | ||
| Angelika: | salátafőzelék és –mártás, tápszerek, likőrök, gyomorkeserűk, aromás borok. | |
| Angosztura: | likőrök, bólék, gyógyborok. | |
| Áfonya: | vadas mártások, dzsem, bor. | |
| Ánizs: | főzelékek, édes rizs, pudingok, sós sütemények, mártások, likőrök. | |
| Babérlevél: | levesek, főzelékek, mártások, ecetes ételek, savanyú uborka és káposzta eltevésénél, halmarinálásnál. | |
| Bazsalikom: | levesek, fehérbab-főzelék, saláták, pácok, mártások, sültek, halételek, növényi ecetek. | |
| Boróka: | főzelékek, saláták, húsételek, pácok, vadpástétomok, savanyú káposzta | |
| Bors: | levesek, főzelékek, saláták, húsételek, mártások, pácok. | |
| Borsikafű: | hüvelyes főzelékek, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsos és gombás ételek, kolbászáruk, majonézek, mártások, ecetes és vizes uborka eltevésénél, borspótlásra is alkalmas. | |
| Borsmenta: | zöldborsó, töltelékek, gyümölcssaláták, borok, likőrök. | |
| Cayenni bors: | sült húsok, halételek, rizskörítések, sajtos és tojásos ételek, mártások, savanyúságok eltevésénél. | |
| Citrom: | gyümölcslevesek, saláták, kompótok, rizses ételek, puncs, mártások, italok. | |
| Citromfű: | gyümölcslevesek, szószok, főzelékek, gombaételek, szárnyas és vadas ételek, növényi ecetek. | |
| Csillagánizs: | sütemények, gyümölcslevesek, szilva- és birskompót, likőrök. | |
| Édes kömény: | főzelékek, saláták, halételek, marinádok, teasütemények. | |
| Fahéj: | sütemények, kompótok, gyümölcslevesek, rizs és tojásételek, forralt bor. | |
| Fehér üröm: | ürmösbor, likőr. | |
| Fekete üröm: | mártások, liba- és sertéssült, káposzta- és gombaételek. | |
| Fokhagyma: | levesek, főzelékek, saláták, vadas ételek, vagdalt húsok, mártások, pácok, konzerváruk, kolbászáruk. | |
| Gyömbér: | hús, bab, burgonya és gyümölcslevesek, mártások, uborka, tök és gyümölcsök eltevéséhez. | |
| Izsóp: | burgonya, zeller, petrezselyem, hal- és hússalátáknál, pecsenyéknél és pácoknál. | |
| Kakukkfű: | levesek, sültek, burgonyafőzelék, savanyú káposzta, saláták, töltött káposzta, vagdalt hús, vadas mártások, növényi ecetek. | |
| Kapor: | szósz, főtt húsok, húsgombócok, halételek, saláták, főzelékek, gombamártás, körözött, sütemények, uborka és káposzta eltevésnél. | |
| Kapri: | mártások, körözöttek, vadhúsok. | |
| Kardamomi: | mézeskalács, szeszes italok, fűszerkeverékek. | |
| Koriander: | sültek, húspácok, szószok, marinádok, káposzta, uborka, paprika eltevésénél. | |
| Kömény: | levesek, saláták, burgonyás ételek, káposzta, főzelékek, vajas, sajtos, túrós keverékek, sültek, kolbászáruk. | |
| Kurkuma: | mártások, fűszerkeverékek, étel- italszínezés. | |
| Lestyán: | levesek, főzelékek, saláták, mártások, szeszes italok. | |
| Majoránna: | levesek, burgonya-, babfőzelékek, húsételek és készítmények, mártások, májgombóc, májas hurka. | |
| Metélőhagyma: | burgonya-, bab-, borsó-, és húslevesek, uborka, burgonya-, francia-, hús-, virsli- és vegyes saláták, sültek, tojásos, vajas, sajtos és túrós ételek és mártások. | |
| Mustár: | pácok, mártások, majonézek, kolbászáruk, uborka és paprika eltevésénél. | |
| Narancshéj: | sütemények, édes- és likőripari készítményekhez. | |
| Paprika: | csípős, magyaros ételek, mártások, saláták, húsok, sajtos és vajas ételek, körözöttek. | |
| Petrezselyem: | levesek, főzelékek, sült és párolt húsok, tojásételek, saláták. | |
| Szerecsendió: | levesek, főzelékek, húsételek, húsgombócok. | |
| Szurokfű: | bab-, paradicsomleves, húsételek, főzelékek, töltelékek, vadas mártások. | |
| Tárkony: | mártások, saláták, ecetes savanyúságok, levesek, bárány, szarvas, őz, vadnyúl stb. húsételekhez, zöldbab-, borsó- és burgonyafőzelék, növényi ecetek. | |
| Torma: | forró kolbászok, főtt sonka, marhahús körítésére. | |
| Turbolya: | leves, tyúk- és báránysült. | |
| Vanília: | sütemények, kompótok, fagylaltok, édes ételek, mártások, forralt bor, likőr. | |
| Vasfű: | saláták, levesek. | |
| Zeller: | levesek, saláták, ecetek, főzelékek, mártások, majonézek, hús és tojás, túrós és vajas ételek. | |
| Zsálya: | zsíros húsételek, körítések, szárnyas és vadhúsok, hústöltelékek, májas ételek, főtt és sült halak, pástétomok, lágy sajtok, főtt tészták. | |







