A A A

birsalma csatni tnA "Recept 1 perces" hírlevelében olvastam ezt a receptet. Megnéztem, lefordítható-e a chutney, de a szótárban nem találtam. A chutney.hu oldalon azt írja Majoros Erzsébet békéscsabai őstermelő, hogy a csatni - így írja - zöldséglekvár. “Édes, akár a lekvár, savanyú, akár a savanyúság, fűszeres, akár a marakeshi piac levegője! És olykor égetően csípős. (Attól függően mennyi chili-paprikát, vagy erőspaprikát teszünk bele.) Nos elkészítettem, nagyon finom lett.

Hozzávalók

  • 25 dkg sárga paprika, előkészítve mérve (kb. 3 db)
  • 10 dkg vöröshagyma, előkészítve mérve
  • 40 dkg birsalma (magházától megtisztítva mérve)
  • 10 dkg alma (meghámozva, magházától megtisztítva)
  • 1 db chilipaprika - vagy erős csiliszószból kedved szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál őrölt kakukkfű
  • pár szem szegfűszeg
  • 75 ml barna balzsamecet
  • 25 dkg nádcukor
  • 1,5 teáskanál só
  • kevés őrölt bors

Elkészítése
Előkészítjük a zöldségeket, gyümölcsöket. A paprikákat megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk, kivágjuk az ereket és a csumát. Lemérünk 25 dkg-ot, majd apró kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, kimérjük a 10 dkg-ot, és felaprítjuk szintén. A birsalmákról szárazon lesikáljuk a bolyhokat, megmossuk, magházától megtisztítjuk, kimérünk 40 dkg-ot, és felkockázzuk (tegyük citromsavas vízbe az almákat, így nem barnulnak meg). A sima almát is megmossuk, meghámozzuk, és kiszedjük a magházakat, kimérünk 10 dkg-ot, és felkockázzuk. A chilipaprikát megmossuk, eltávolítjuk a csumát, és szintén aprítjuk.
Az olívaolajat egy főzőedényben felhevítjük, és megpároljuk benne a paprikát és a hagymát. Hozzáadjuk az almákat, a chilipaprikát, a kakukkfüvet, sezgfűszeget, a balzsamecetet és a cukrot. Az egészet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk, zubogva forrni hagyjuk, amíg meg nem puhulnak az almák, közben folyamatosan keverjük. A levének el kell főni, a végén a cukor kicsit karemellizálódik, sűrű lekvárszerű lesz a
A zöldséglekvárt sóval, borssal ízesítjük, - én egy kiskanál szalicilt tettem bele - és azonnal az előkészített, tiszta üvegekbe töltjük. Majd jól lezárjuk csavaros tetővel, és száraz dunsztba tesszük.

Jövő héten kipróbálom a szilva-csatnit, ott a fűszerek közé reszelt gyömbért is fogok tenni és friss szilvát kombinálom 1 csomag aszaltszilvával. Az alma és a többi alapanyag ugyanaz.

Még egy kis információ:
A csatni (chutney) az indiai konyha egyik alapétele, amit a britek a gyarmatosítás során Európa- majd világszerte népszerűsítettek.
Voltaképpen egy darabos, pikáns "lekvár", általában gyümölcs az alapja, melyet zöldségekkel és fűszerekkel gazdagítanak. Leginkább hidegen fogyasztják húsokkal és sajtokkal, de grillezett zöldségek mellé is kiváló. Pikáns kiegészítője salátáknak, szendvicseknek is, használjuk bátran partifalatok dekorációjaként akár "mártogatósként" is.

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, a bal oldali menüben található linkre kattintva megteheti.