A A A

paradicsomos rakott zeller tnA XIX.-XX. századi Erdély egyik meghatározó szereplője volt báró Bornemissza Elemérné, Szilvássy Karola, Bánffy Miklós Erdélyi történet c. könyvének női szereplője, aki híresen jó konyhát vitt anno...A Helikon gondozásában jelent meg szakácskönyve, innen az alapötlete a receptnek, persze mint mindig, most is kicsit módosítottam. Régi jó hagyományos ízeket idézett a végeredmény.

Lecso 2 tnMinden családnak megvan a maga lecsó-receptje. Én a kezdetektől fogva így készítem a lecsót, amivel eddig még mindig nagy sikerem volt. A férjem gyomra állítólag nem bírja, de ha mégis ez kerül az asztalra, mindig kér belőle, még ha számára valami mást tálaltam akkor is...

rakottkaposzta tnEz az étek nálunk nemzeti eledel volt. Nani - aki 1951-től vezette a szüleim háztartását és bennünket saját gyerekeiként szeretett - szolíd fűszerezéssel, de nagyon finoman főzött. A gyerekeim máig emlegetik a konyháját. Ha nagyon meg akarják dícsérni 1-1 főztömet, akkor azt mondják, ez olyan Nanis volt. Ezek után nézzük hogy is készül a rakott káposzta az ő receptje szerint:

Két szép kövér cukkini hevert a hűtőben, ez adta az ötletet a mai ebédhez. Egy fél kiló darálthús, és máris kész a húsos töltött cukkini.