A A A

Alma szilva paradicsom lekvar tnBalatonról hazafelé autózva hallottam ezt a receptet a rádióban. Vagy 20 éve nem főztem lekvárt, itt volt az ideje, hogy ismét neki álljak. A Magyar Konyha egyik munkatársának a receptjét könnyen megtaláltam az interneten. Sikerült savanyú almát is kapni hozzá. Az üvegek fejre állítása nekem teljesen új volt, remélem sikerül ez a tartósítás. Az íze valóban egészen különleges.

Omi ImmunerositoŐsszel, tavasszal 2 héten át naponta fél deciliter javasolt. Influenza-járvány alatt erősen ajánlott. Mi a COVID alatt is ezt ittuk.

birsalma csatni tnA "Recept 1 perces" hírlevelében olvastam ezt a receptet. Megnéztem, lefordítható-e a chutney, de a szótárban nem találtam. A chutney.hu oldalon azt írja Majoros Erzsébet békéscsabai őstermelő, hogy a csatni - így írja - zöldséglekvár. “Édes, akár a lekvár, savanyú, akár a savanyúság, fűszeres, akár a marakeshi piac levegője! És olykor égetően csípős. (Attól függően mennyi chili-paprikát, vagy erőspaprikát teszünk bele.) Nos elkészítettem, nagyon finom lett.

Így karácsony tájékán érdemes olyan apró édességeket is készíteni, amelyek nem feltétlenül igényelnek hosszú gyúrást-sütögetést, de emelik az ünnep fényét. Ilyen a cukrozott narancshéj, régebben sokszor készítettük, talán az idén is lesz rá időm.